woensdag 3 november 2010

Warme salade van pompoen en kikkererwten (met tahin)


Dit recept komt uit het boek Casa Moro van Sam & Sam Clark. Het boek staat vol gerechten met vlees, zuivel en suiker. Toch vond ik het de moeite waard om te kopen, en wel om dit soort heerlijke recepten die er tussen staan.

Voor 4 personen:
1 kg pompoen (schoongemaakt, geschild en in blokjes)
1 teentje knoflook
1 theelepel gemalen rode peper
2 eetlepels olijfolie
250 gr zelfgekookte kikkererwten
1/2 kleine rode ui, fijngesnippers
4 el grofgehakte verse koriander
zeezout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de pompoen met de knoflook, rode peper, olijfolie en wat zout en peper. Spreid dit uit over een bakplaat en zet die 15-20 minuten in de oven of tot de pompoen gaar is. (Volgens het originele recept laat je de pompoen nu wat afkoelen, zodat het inderdaad een salade is. Ik heb deze stap overgeslagen.) Meng de pompoen met de kikkererwten, ui, en koriander.

Dit gerecht is erg lekker zoals het is, maar je kan hem wat minder droog maken met tahinsaus ( 3 el tahin, 3 el citroensap, 2 el water, 2 el olie, 1 uitgeperst teentje knoflook). Sprenkel de saus over het grecht.

woensdag 27 oktober 2010

Chique koekjes














Macrobiotische koekjes zijn heel simpel om te maken. Havervlokken, meel, olie en krenten en/of rozijnen. Mijn moeder maakte ze vroeger heel vaak, en nu ze de macrobiotiek hervonden heeft doet ze het weer! Zie liefya-welness.blogspot.com. In haar laatste blogbericht zegt ze dat je de koekjes ook chiquer kan maken door meer meel toe te voegen. Dat deed ik altijd, zodat de koeken lijken op de koeken die je in koffiebars krijgt, zie de foto hierboven. Nu ga ik ook weer koekjes maken op mama's manier. Die zijn misschien minder chique, maar toch echt veel lekkerder :)

dinsdag 26 oktober 2010

Noedelsoep














Perfecte lunch voor de tijd van het jaar: noedelsoep. Half kombu bouillon, half shitake bouillon aan de kook brengen met wat schijfjes gember. Daarin kook je gesneden chinese kool (of andere bladgroente). Na korte tijd warm je de al gekookte noedels mee op en maak je de soep af met wat druppels shoyu. Serveer met bosuitjes!

zaterdag 22 mei 2010

Bietenblad!











Ik kocht vandaag bosbieten, met een prachtige bos bladeren! Iedereen kent de baby bietenblaadjes wel die in de zakje gemengde sla zitten. Dit waren enorme bladeren, en veel te veel om een salade van te maken. Ik heb ze simpelweg gekookt in een bodempje water met wat zout. Heerlijk! Het smaakt naar spinazie, maar dan net even verassender.

vrijdag 30 april 2010

Groene Granen




Deze compilatie van kruiden in een prachtig goud potje kon ik laatst niet laten staan. In de natuurwinkel kocht ik ook een zakje 'gemengde granen'. Daar zat in: boekweit, gierst, zonnebloem- en pompoenpitjes. Koken volgens de aanwijzingen, misschien met een beetje bouillon. Wat bieslook, peterselie en basilicum (of andere kruiden) fijnsnijden en er voorzichtig doorheen roeren. Vor beginnende macrobioten een heel makkelijke manier om in plaats van altijd rijst eens andere volle granen te proberen. Wij aten het met wortelgroenten uit de oven (pastinaak, wortel, pompoen met rozemarijn) en geblancheerde groene groenten.

woensdag 21 april 2010

Kroketjes van restjes


Gisteren had ik een enorme pan rijst met kikkererwten gemaakt. De geweekte kikkerwten meegekookt met de zilvervliesrijst is een smaaksensatie op zich. Maar wat doe je met de restjes? Kroketjes maken! Of burgers, of welke vorm je ze ook wilt geven. Dit kan natuurlijk met allerlei soorten granen, peulvruchten, bonen en groenten.... In dit geval was het voor mij rijst met kikkererwten, een beetje fijngestampt, worteltje boven geraspt, fijngesneden uitje, verse koriander erbij...

En dan vorm je er kroketjes van, rol ze door wat meel en bak ze. Op deze foto zie je er gegrilde groene asperges bij, overgoten met 'teriyakisaus' (shoyu, mirin, gember, knoflook).

vrijdag 16 april 2010

Sushi!



Over uit eten gaan gesproken: sushi lijkt vaak een goede keuze voor macrobioten als ze in een restaurant willen eten. Bij veel Japanners (en al helemaal bij chinezen die sushi aanbieden) is de kans op suiker in je eten echter heel groot! De lekkerste sushi maak je toch echt het beste zelf. Met bruine rijst en verse groente! Nog lekkerder met tempeh of tofu, en met vis kan het natuurlijk ook. Ik maak 's avonds altijd extra veel rijst zodat er de volgende ochtend een lunchboxje sushi gemaakt kan worden!
Er zijn een heleboel sushi-handleidingen op internet te vinden, dar hebben jullie mij niet voor nodig. Voor de originele macrobiotische sushi vind je een recept op Macromom: http://macromom.ca/2010/04/02/day2-maki-sushi/.

zaterdag 3 april 2010

Macrobiotiek en uit eten

Een van mijn struikelblokken is het buiten de deur eten. Zeker op dagen dat ik van zonsopgang tot ondergang van huis ben heb ik soms grote moeite om de broodjes kaas, pizza en patat op stations en in cafetarias te ontwijken. Soms neem ik dan toch maar wat (droog) brood, of koop ik in de stationssupermarkt wat fruit of rauwkost. In restaurants is het ook vaak moeilijk, maar er zijn hier en daar plekjes waar je (met het doorgeven van wat 'dieetwensen' aan de chef) prima terecht kan.



Deze salade at ik in 'Baklust', een vegetarisch biologisch eettentje in Den Haag. Ze hebben ook een hoop veganistische keuzes, zoals de pasteitjes, brood met linzenpate, altijd een soep van de dag en zelfs veganistische taart (maar wel met suiker). Deze salade noemen ze de 'herfstsalade'. Hij heeft de hele winter op de kaartgestaan, maar ze hebben hem onlangs vervangen voor een lentesalade. Heerlijke verse veldsla met alfalfa, olijven, walnoten, gegrilde pompoen en gepickelde rode kool. Hij kwam met een zoete dressing, op basis van appeldiksap. Heerlijk!

Maar ook op onverwachte plekken kan je soms aangenaam verrast worden. Deze winter was ik een weeekendje in Berlijn, waar de 'Bratwurst' je om de oren vliegt. Bij het beroemde Cafe Wintergarten stond het volgende op de kaart:



Dit kunstwerkje bestond uit erwtenpuree (met helaas een beetje aardappel erdoor heen), rode bieten-gerst en paprikasaus. Gegarneerd met gele paprika, wat erwtje en hier en daar een bietenblaadje. Hoewel Kushi dit nooit macrobiotisch zou noemen was het een verademing voor mij!

Ik ben altijd op zoek naar leuke plekjes om lekker te eten! Als ik weer iets tegen kom laat ik het hier zeker weten. En tips zijn natuurlijk altijd welkom!

zondag 14 maart 2010

Pompoen met kikkererwten, spinazie en Marokkaanse kruiden


Dit is een van mijn lievelings-pompoenrecepten! Ik kopieer het uit het boek 'Vega!' - van Lorna Sass. Het is al maart, en de lente hangt in de lucht, maar volgens mij kan dit warme wintergerecht nog. Er zijn bovendien nog volop pompoenen te koop in de winkel! Zoals op de foto te zien wordt de groene kabocha pompoen gebruikt in dit recept, maar de oranje variant kan ook gebruikt worden. Laat je niet afschirkken door de lange lijst ingredienten, het recept is vrij makkelijk na een goede voorbereiding.

Ingredienten (voor 4 personen):
1/2 theelepel saffraan
1 1/2 eetlepel korianderzaad
1 1/2 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel kaneelpoeder
een snufje cayennepeper
2 eetlepels olijfolie
1 grote rode ui, in ringetjes
1 grote gele ui, in ringetjes
1 1/2 eetlepel geraspte gember
6,5 dl kookvocht van kikkerwerwten, of bouiilon of water
1 theelepel zout
versgemalen peper
10 gedroogde abrikozen (deels in vieren, deels in tweeen gesneden)
ca. 300 gr. gekookte kikkerwten (of uit blik)
900 gr (kabocha) pompoen ( van zaden ontdaan en in kleine blokjes)
ca. 300 gr. spinazie, in stukken gesneden
1 theelepel geraspte citroenschil
45 gr. geroosterde amandelsnippers als garnering

Bereiding:
1. Verkruimel de saffraan in een kommetje en giet er een eetlepel warm water op.
2. Rooster de koriander- en komijnzaden in een dorge koekenpan en maal ze tot poeder in een vijzel.
3. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de rode en gele uiringen toe en bak ze 4 a 5 minuten tot ze bruin beginnen te worden. Roer de gember en de gemalen kruiden erdoor en laat 20 seconden meebakken. Voeg het kookvocht van de kikkererwten, de saffraan, zout en peper toen en breng het mengsel aan de kook.
4. Roer de abrikozen, kikkererwten en de pompoen erdoor. Leg een deksel op de pan en laat het gerecht ca. 20 tot 35 minuten sudderen boven een middelhoge vlam tot de pompoen beetgaar is. (Geschilde pompoen is sneller gaar). Roer af entoe. Als het mengsel te droog wordt, kun je meer water toevoegen.
5. Voeg de spinazie en de citroenschil toe. Leg de deksel weer op de pan en laat de spinazie in enkele minuten gaar worden. Hierna kune je proeven of de kruiden naar smaak zijn. Je kunt eventueel nog iets toevoegen. Als tegenwicht voor de zoete ingredienten kun je kort voor het opdienen citroensap toevoegen.
6. Het gerecht wordt dikker als het van het vuur af is, maar je kunt ook een paar stukjes pompoen fijnprakken met een vork om een wat dikkere saus te krijgen. Garneer het grecht op de borden tenslotte met de amandelsnippers.
7. Mmmm, eten!

maandag 8 maart 2010

Kikkererwtensoep met munt


Deze soep is zo vullend dat je er zelfs zonder brood helemaal vol van zit. Eet er een lekkere salade bij!

Ingredienten (voor 2 a 3 personen):
2 blikjes kikkererwten (of zelf geweekt en gkookt natuurlijk)
2 fijngesneden uien
3 fijngesneden knoflookteentjes
2 laurierblaadjes
1 theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel miso (of meer naar smaak(
2 teetlepels fijngehakte munt

Bereiding:
Rooster de komijn en mosterdzaad in en dorge koekepan en maal ze in een vijzel.
Bak de ui met de laurierblaadjes in de olie. Als de uien zacht zijn, voeg je de gemalen kruiden en de knoflook erbij en bak je deze even mee. Voeg dan de misopasta en de kikkererwten bij en giet er genoeg water over zodat de kikkererwten net onder staan. Breng dit aan de kook en haal het dan meteen van het vuur. Verwijder de laurier en pureer de inhoud van de pan totdat er een gladde soep ontstaat. Giet er eventueel nog wat meer water bij om de gewenste consistentie te krijgen. Tenslotte meng je wat fijngesneden munt door de soep. Eet smakelijk!

(NB: Met dank aan Gillian McKeith: www.gillianmckeith.info)

vrijdag 29 januari 2010

Echt macrobiotisch



Hele macrobiotische maaltijden zal ik hier niet vaak presenteren. Maar om toch maar eens te laten zien hoe dat er dan uit ziet, deze foto!
Op het bord zie je bruine rijst, geblancheerde chinese kool, tempeh met arame, pompoen met ui en gebaken lotuswortel. De tempeh heb ik gemaakt zoals mijn moeder dat altijd deed, gebakken en daarna gekookt met de arame, met wat shoyu. De pompoen met ui eigenlijk ook nu ik erover nadenk. Het is een manier van koken die 'nishime' wordt genoemd of ook wel 'waterless cooking'. De groenten worden in een pan met een klein bodempje water gekookt, ongeveer een half uur. Je krijgt er boterzachte pompoen (of andere groenten) van en zoete uien. Ik heb er een beetje tamari bij gebruikt. Het recept van de gebakken lotuswortel vind je hier: http://www.justhungry.com/how-cook-lotus-root-renkon

dinsdag 26 januari 2010

Snelle Noedels


Op aanvraag van zuslief plaats ik hier het recept voor de snelle noedels die ik laatst voor haar had gemaakt. Lekker als stevige lunch, of als snel, licht diner. De ingredienten kunnen naar smaak aangepast worden. Het kan ook zonder tofu, met alleen groenten. Of probeer het eens met champignons. Gember, knoflook en shoyu zorgen voor de smaak.
De noedels die ik hier heb gebruikt zijn udon-noedels, maar elke soort werkt!


Ingredienten:
verse tofu
noedels
gesneden groenten naar keuze: ui, prei, wortel, kool, sperzieboontjes broccoli (wat je in huis hebt!)
theelepel geraspte verse gemberwortel
teentje knoflook, uitgeknepen of fijngesneden
shoyu naar smaak
vers fijngesneden groen (lenteuitjes, peterselie of koriander)

Bereidingswijze:
Kook de noedels.
Snij de tofu in blokjes en bak of frituur deze. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Verhit olie in een wok en fruit de gember en knoflook heel even. Roerbak de groenten hierin totdat ze gaar zijn. Voeg dan de tofu toe en blus af met shoyu. Serveer met wat de fijngesneden verse kruiden.
Eet smakelijk!